top of page

Complimentendag!
De maand maart brengen allerlei dingen. Dikwijls maartse buien, maar ook het begin van de lente, het zomeruur, én … Internationale Complimentendag! Op 1 maart, om preciezer te zijn. Dit lijkt misschien iets speels of relatief onbelangrijk, maar vanuit Peerdekracht willen we voor jullie toch even illustreren waarom complimenten belangrijk zijn. 

 

Allereerst: hoe makkelijk of moeilijk vinden jullie het om complimenten te ontvangen? Voor veel mensen kan het ongemakkelijk zijn. Komt dat misschien omdat je de complimenten niet gelooft, of wat onzeker bent? Soms zie je dat wanneer iemand het moeilijk vindt om een compliment in ontvangst te nemen, deze persoon zelf ook niet vaak complimenten uit. Dit komt niet per se door een gebrek aan opmerkzaamheid, maar misschien eerder door verlegenheid of sociaal eerder introvert zijn.  

 

Als je een compliment met een open hart in ontvangst kan nemen, bezorgt dit je een gevoel van gewaardeerd en geapprecieerd te worden. Opmerkzame aandacht ontvangen van je naasten die je misschien iedere dag ziet, of van een zakenpartner of overste, kan deugd doen. Deze geuite waardering en appreciatie bevestigen je dat je van tel bent en ertoe doet. Dit geeft je gemoed en je zelfvertrouwen een opkikker – als je het compliment kan aanvaarden en geloven, natuurlijk. Probeer geen muren op te zetten. Dit is misschien moeilijk, maar – hoe kan liefdevolle genegenheid anders bij je binnen geraken? 

 

Door precies die getoonde genegenheid en appreciatie, worden sociale banden versterkt. Dit kunnen persoonlijke banden zijn, zoals vriendschappen, liefdesrelaties of binnen het gezin, maar dit kan even goed op de werkvloer gebeuren. Zo ook op de schoolbanken! Herinner je je misschien nog toen een leerkracht je een compliment gaf over het werk dat je had afgeleverd? Misschien was dat wel het duwtje in de rug dat je nodig had om te geloven in je creatieve of wiskundige capaciteiten.  

 

Vanuit Peerdekracht willen dan ook echt het uiten van complimenten en waardering stimuleren! Het kan iemand een werkelijke boost geven, die misschien van groter belang is dan je zou denken. Als je de volgende keer dus een mooie of bekrachtigende gedachte hebt over iemand in je omgeving, houd die dan niet voor jezelf. Iemands emotioneel gemoed kan er wel bij varen, maar het kan ook zeker de mentale veerkracht van een persoon versterken – zeker bij kinderen en tieners. Apprecieer, merk op en stimuleer! 

 

Je kan complimenten geven over iemands uiterlijk, dat is van tijd tot tijd zeker eens welkom bij iedereen, maar een echt diepgaand compliment dat nog lang kan nazinderen heeft meestal eerder betrekking op iemands persoonlijkheid of vaardigheden. Zulk een compliment doet iemand écht "gezien" voelen. Hoe zou je zelf zijn? 

 

Als laatste willen we je meegeven dat niet alleen de ontvanger van een compliment er baat bij heeft. Het compliment geven is sowieso goed voor de sociale verbondenheid tussen jullie twee, maar door een biologisch fenomeen in onze hersenen, geniet je als gever óók mee van de opkikker die je een ander schenkt. Spiegelneuronen doen je als het ware mee-voelen met de blijdschap en opfleuring van de ander. Dat is dubbel gewonnen, toch? 

 

Vier op 1 maart dus met Peerdekracht mee en doe je appreciërend je ogen én je mond open voor je omgeving. Je partner, je ouders, je kinderen, je collega's: een welgemeend compliment kan werkelijk iedereen goed doen. Vergeet trouwens ook jezelf niet. Waarover ben jij echt trots op jezelf? Geef ook jezelf maar een schouderklopje! 

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page