top of page

Vrijwilligers, de volwassen versie van goede feeën en tovenaars


Vrijwilligers zijn de onbezongen helden van gemeenschappen! Vrijwilligerswerk worden zelden in de kijker gezet en valt niet vaak op, maar het is helemaal niet vanzelfsprekend. Erg veel verenigingen en organisaties zouden niet hun huidige impact kunnen hebben, of zelfs nog maar kunnen bestaan, zonder de dagelijkse inzet van talloze vrijwilligers. Ook vanuit Peerdekracht willen we tijdens deze Week van Vrijwilliger, van 2 tot en met 10 maart, alle Peerse vrijwilligers een warm en welgemeend "dankjewel" bezorgen! Ze doen hun werk kosteloos, maar het werk is onbetaalbaar. 

 

De laatste jaren kan er maatschappelijk wel een zorgwekkende trend gezien worden, nl. dat het aantal vrijwilligers zowel nationaal als lokaal afneemt. Jongeren vinden hun weg er vaak niet meer naartoe, of stoppen wanneer het drukke volwassen leven begint. Veel vrijwilligers zijn gepensioneerden die hun steentje willen blijven bijdragen aan de maatschappij, en dit is geweldig. Het is wel belangrijk dat er genoeg vrijwilligers blijven bijkomen, zodat dit prachtige sociale net van weldoeners, vzw's en organisaties kan blijven bestaan. 

 

Vrijwilligerswerk is geen bezigheid die alleen de vereniging of organisatie waaraan je je tijd schenkt ten goede komt, het doet ook jezelf zo goed! Jezelf het cadeau geven van te schenken, brengt mensen vaak veel levenswijsheid, relativiteitsvermogen en zingeving bij. Vaak sluit je er ook hechte vriendschappen, want mensen die zich vrijwillig inzetten voor een gezamenlijk doel of dezelfde vereniging, komen dikwijls overeen qua waarden, normen en interesses. Waarom zoek je niet eens wat dingen op over de verschillende organisaties en verenigingen die er in Peer zijn? Wees er maar zeker van dat ze je helpende handen en menslievende hart kunnen gebruiken! Je kan hier een overzicht vinden.

 

Vanuit Peerdekracht erkennen we wat voor een onschatbaar waardevolle bijdrage vrijwilligers leveren aan de maatschappij en aan onze gemeenschap. Jouw tijd, je kostbaarste bezit, kosteloos inzetten voor iets groter dan jezelf en buiten je zelf, dat is werkelijk menslievend werk.  Het thema van de Week van de Vrijwilliger dit jaar was "Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis". Hoe avontuurlijk en leuk klinkt dat? Je leert een hele hoop nieuwe mensen kennen, je tijd krijgt een compleet nieuwe invulling, je woont allerlei activiteiten bij die je in verbinding stellen met anderen – wat voor een meerwaarde zou dit voor je leven zijn? Zet je hart open voor vrijwilligerswerk, word opgetogen over wat je allemaal kan betekenen en voel hoe goed geven voelt!  Laat je niet afschrikken door het feit dat de week op zijn einde loopt: het hele jaar door zijn vrijwilligers van onschatbare waarde!

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page