top of page
Foto van schrijverKathleen Soors

Een gezond leven voor iedereen in Peer, ook als het financieel moeilijk is

PeerdeKracht zet zich in om een robuust en effectief armoede- en gezondheidsbeleid te implementeren. We begrijpen dat armoede niet alleen een financieel probleem is, maar ook sterk verbonden is met gezondheids- en sociale uitsluiting. Daarom streven we naar geïntegreerde strategieën die diverse aspecten van welzijn aanpakken. Perenaren kunnen terecht bij de maatschappelijk assistenten voor heel wat ondersteuning. We zetten een paar concrete acties in de picture die we als PeerdeKracht heel belangrijk vinden.


REMI-tool consequent toepassen

Wat? De REMI-tool helpt om energiekosten en budgetbeheer van kwetsbare gezinnen beter te beheren.

Hoe? Door deze tool consequent te gebruiken, kunnen we ervoor zorgen dat gezinnen die het financieel moeilijk hebben beter ondersteund worden.


Aanpassen van de Peerse mantelzorgpremie

Wat? Mantelzorgers spelen een cruciale rol in de zorg voor hulpbehoevenden. We maken de premie toegankelijker door de criteria te herzien.

Hoe? Door het aanpassen van de voorwaarden zorgen we ervoor dat meer Perenaars in aanmerking komen voor de premie (nu staat dit in de begroting maar worden er geen premies uitgekeerd). Dit kan door het verruimen van inkomensgrenzen, het versoepelen van administratieve vereisten en het beter informeren van de doelgroep. Dit ondersteunt mantelzorgers in hun onmisbare rol en draagt bij aan het welzijn van zowel de zorgvrager als de zorgverlener.


Peer, een dementievriendelijke gemeente

Wat: Meer en meer mensen worden geconfronteerd met iemand die te kampen heeft met dementie. Dat kunnen ze zelf zijn, maar kan ook iemand in de nabije omgeving zijn. Daarom zetten we volop in op het concept van dementievriendelijke gemeente.

Onze inzet? We gaan door educatie en informatie we ervoor zorgen dat iedereen beter begrijpt wat dementie is en hoe we iemand met dementie kunnen ondersteunen.We gaan openbare ruimtes en infrastructuur aanpassen om ze toegankelijker en veiliger te maken voor iedereen.We gaan speciale zorgprogramma's en initiatieven die de mentale gezondheid en levenskwaliteit van mensen met dementie en hun naasten verbeteren, voorzien.We gaan projecten waar mensen met dementie actief kunnen deelnemen en zich betrokken kunnen voelen, stimuleren en ondersteunen.


Toegankelijke en drempelvrije dienstverlening

Wat? Zorgen voor een bereikbare en inclusieve dienstverlening voor iedereen.

Hoe? Door een spreekuur in de ontmoetingscentra en mobiele dienstverlening kunnen we ervoor zorgen dat onze diensten toegankelijk zijn voor alle inwoners van Peer.


Multidisciplinair team en integrale aanpak

Wat? Nog meer inzetten op intensieve samenwerking tussen verschillende disciplines om een holistische benadering van welzijn te bieden. Dit betekent dat we niet alleen focussen op financiële hulp, maar ook op het verbeteren van de algehele levenskwaliteit van onze inwoners door hen te ondersteunen bij gezondheidszorg, huisvesting, en juridische problemen.

 Hoe? Door samenwerking tussen maatschappelijk werkers, gezondheidszorg, en juridische ondersteuning te versterken kunnen we onze inwoners uitgebreid en effectief ondersteunen.


Preventief beleid en vroegtijdige interventie

Wat? Preventie is een cruciaal onderdeel van sociaal beleid. Dit houdt in dat we proactief maatregelen nemen om problemen zoals armoede, schulden en gezondheidsproblemen aan te pakken voordat ze escaleren.

Hoe? Door het aanbieden van educatieve programma’s, gezondheidsvoorlichting, en financiële educatie kunnen we ernstige problemen vroegtijdig aanpakken en de levenskwaliteit verbeteren.


Samenwerking voor een sterk sociaal weefsel

Om te voorzien in voldoende sociale huisvesting, kwalitatief seniorenbeleid, goede kinderopvang en andere essentiële diensten, zet PeerdeKracht in op een intensieve samenwerking met andere gemeentelijke diensten, lokale organisaties en partners uit de zorg- en welzijnssector. Door krachten te bundelen en expertise te delen, kunnen we een nog betere dienstverlening bieden en een nog sterker sociaal weefsel creëren in Peer. Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen zich thuis voelt en de kans krijgt om te groeien en bloeien.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Plan tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een stille realiteit die overal in Peer sluimert, van onze jongeren tot onze meest actieve burgers. Het is een complexe...

Digitale inclusie

Een digitaal Peer is een verbonden Peer. In een steeds meer digitale wereld streeft Peer ernaar iedere burger mee te nemen in de digitale...

Comments


bottom of page