In een tijd waarin duurzaamheid van cruciaal belang is, streeft PeerdeKracht ernaar om Peer een voortrekkersrol te laten spelen op het gebied van milieu en klimaat.
​
Energieplan
PeerdeKracht ziet een groenere toekomst voor alle Peerse inwoners. De energieomschakeling van gemeentelijke gebouwen en voertuigen staat daarom hoog op onze agenda. Van het historische Poorthuis tot de gebouwen van onze technische diensten: elke steen zal gekeerd worden op zoek naar duurzamere opties. Dit geldt ook voor ons wagenpark. Door deze systematisch door te lichten, zetten we grote stappen naar een kleinere ecologische voetafdruk.
Energie besparen en kosten verlagen gaat hand in hand bij PeerdeKracht. Zo gaan we onder meer voor 100% ledverlichting. Maar we gaan ook verder dan alleen het besparen van energie. Door het oprichten van een Peerse energiegemeenschap willen we energiedelen, opslag, en oplaaddiensten verbinden met bestaande initiatieven zoals energiecoaching. Zo verlagen we niet enkel de kosten maar dragen we actief bij aan een beter milieu.
Ambitieus waterbeleid
Water is het blauwe goud van onze planeet en PeerdeKracht zet zich in voor het verantwoord beheer van dit kostbare goed. We beseffen dat een duurzaam waterbeleid niet alleen goed is voor de natuur, maar ook voor de welvaart van onze inwoners. PeerdeKracht zet hoog in op verbetering van de kwaliteit van ons grondwater, dat nu tot de slechtste in Europa behoort.
PeerdeKracht introduceert daarom een proactief hemelwater- en droogteplan. Ons doel is een hoge impact in de praktijk, te bereiken door praktische en doeltreffende maatregelen. We denken aan ontharding en hergebruik van bemalingswater, maar ook aan strengere regels voor het onttrekken van water uit onze waterlopen.
Een ambitieus, maar noodzakelijk plan om onze natuurlijke watervoorraden te beschermen en te respecteren, voor ons en toekomstige generaties.
Ontharden doen we samen
De roep om meer natuur en minder beton is duidelijker dan ooit. De betonstop is meer dan een beleidsterm; het is een keuze voor de gezondheid van onze bewoners. Hieronder lichten we toe hoe wij de betonstop als springplank gebruiken voor een groener beleid.
Woonuitbreidingsgebied kan alléén nog aangesneden worden binnen kernen, met oog op inbreiding. Voor woonuitbreidingsgebied buiten de kernen, aansluitend bij natuurgebieden of gelegen binnen habitatgebieden, werken we samen met eigenaars om ze te verkopen aan natuurverenigingen of aan de stad, zodat we een groter natuurnetwerk kunnen realiseren in Peer. De eigenaar krijgt z'n waarde terug, de Perenaar krijgt een gezonde omgeving in de plaats.Â
Maar het gaat niet alleen om het behoud van groen. Het gaat ook om het actief vergroenen van Peer. Elk kerkdorp krijgt een vergroenings- en onthardingsscreening en masterplannen worden bijgesteld met oog voor vergroening en ontharding. In Grote-Brogel trekken we bijvoorbeeld de kaart van de Abeekvallei en het Ooievaarsnest, het Harmonieplein wordt dan weer een groene oase met een pluktuin. We werken samen met de Perenaar en spotten proactief onthardingsmogelijkheden op publiek én privé-domein.Â
Met deze praktische en toch ambitieuze stappen hoopt PeerdeKracht een sterk signaal uit te zenden naar alle Perenaren. We kiezen voor een duurzaam beleid dat ons allemaal ten goede komt. Laten we samen werken aan een Peer waar het niet alleen goed wonen is, maar ook een stad die leiderschap toont in het behouden en bevorderen van onze kostbare natuurlijke omgeving.
Commentaires