Ludo: "Tijdens een huisbezoek in het centrum van Grote-Brogel, spraken we met een bewoner die gefrustreerd was over het opruimen van boomafval. Eerst dacht hij dat we van de stad waren en wilde hij ons niet spreken. Toen we duidelijk maakten dat we van de oppositie waren en kwamen luisteren, begon hij te praten. Wekelijks is hij druk bezig met het opruimen van afval, zomer en winter door. Hij is bereid het onderhoud zelf te doen, maar het gebrek aan respect vanuit de stad, zoals het verstrekken van groenafvalzakken of een bladkorf, ergert hem enorm".
Onze aanpak:
PeerdeKracht maakt werk van een slimmer groenbeheer en zorgt ervoor dat verloedering of onveilige situaties geen kans krijgen. Speelpleintjes, fiets- en wandelpaden, kerkhoven, bermen, en parkjes moeten te allen tijde netjes en verzorgd zijn.
Daarbij vragen we een inspanning van mensen met een leefloon als creatieve win-win: zij doen waardevolle werkervaring op, wat hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot, terwijl wij kunnen genieten van een mooie, groene, nette en veilige omgeving.
Voor bermen en slootkanten kiezen we voor onderhoudsarme, natuurlijke begroeiing zoals bloemen en wilde planten die ook nog eens goed zijn voor insecten en andere kleine dieren.
Grote grasoppervlakten beheren we op diervriendelijk, bijvoorbeeld door het inzetten van schapen in plaats van maairobots.
Daarnaast zorgen we het hele jaar door voor bladkorven, aangezien sommige boomsoorten ook buiten de herfst bladeren of peulen verliezen.
Inwoners helpen we actief bij overlast van gemeentebomen, bijvoorbeeld door ondersteuning te bieden bij het opruimen of het reinigen van dakgoten.
We blijven inzetten op initiatieven zoals MooiMakers, waarbij inwoners een perkje of berm 'adopteren' en onderhouden in ruil voor een beloning.
We ondersteunen landbouwers met informatie over GLB-ecoregelingen en VLM-subsidies voor het aanleggen van natuurvriendelijke elementen zoals graskruiden- en bloemstroken, hagen en houtkanten.
Comments