top of page

Internationale vrouwendag, minder vanzelfsprekend dan je denkt.
Ieder jaar is het op 8 maart Internationale Vrouwendag. Veel vrouwenorganisaties, zowel nationaal als internationaal, maken hier een strijdbare campagnedag van en ook vanuit Peerdekracht begrijpen en onderschrijven we deze strijdvaardigheid.  

 

Ondanks de grote sprongen vooruit die er de voorbije decennia zijn gemaakt omtrent vrouwenrechten en –veiligheid in de Westerse wereld, mogen we niet op onze lauweren rusten. Niemands vrijheden en verworven rechten staan immers in steen gegrift.  

 

In 2024 is het campagnethema van Internationale Vrouwendag "Eén wereld, duizend vrouwen", oftewel "Inspire Inclusion". Zoals je kan vermoeden speelt dit thema in op diversiteit, een erg belangrijk thema dat niet over het hoofd mag gezien worden wanneer het over vrouwenrechten gaat. Vrouw zijn is iets wat alle vrouwen gemeenschappelijk hebben, maar daarnaast zijn er veel culturele, religieuze en/of filosofische verschillen tussen vrouwen onderling – ook in onze Vlaamse en Peerse gemeenschap. 

 
Het is belangrijk om hier bij stil te staan en met een open en respectvolle blik te kijken naar onze verschillen. Erg vaak betreffen onze verschillen net zaken waarover we van elkaar kunnen bijleren – en dat is iets wat ieders leven en elke samenleving verrijkt. Deze verschillen uiten zich vaak op de invulling en beleving van kruispuntmomenten in het leven, zoals de geboorte van kinderen, een huwelijk, werkbeleving en de omgang met de dood. Verschillende culturen vullen deze zaken vaak in naargelang diepe tradities, waarbij er in iedere cultuur schoonheid verborgen zit. Hoe knap is het om over deze van elkaar te leren? Misschien kan je troost vinden in de rouwrituelen van andere culturen, of misschien krijgt je kijk op het huwelijk nog meer diepgang door de poëzie en tradities van niet-oorspronkelijk Vlaamse invulling. 

 

Ook vanuit Peerdekracht onderschrijven we deze boodschap! Aandacht hebben voor diversiteit en inclusie kan vrouwenemancipatie alleen maar ten goede komen. Samenlevingen hebben vaak één norm en een dominante invulling van bepaalde zaken en net hier is het belangrijk om te leren van en luisteren naar mensen die verschillen van deze norm. Onze samenleving is divers en multicultureel: door met elkaar te praten en elkaar te leren kennen, kunnen we allen de rijpste vruchten van plukken van de rijkdom die diversiteit brengt. Respectvolle verbondenheid met elkaar, over verschillende culturen heen: dat is waar we bij Peerdekracht voor staan, ook tijdens deze internationale vrouwendag!  14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page