top of page

Bosland erkend als nationaal park

Bijgewerkt op: 14 okt. 2023

13 oktober 2023


De Vlaamse Regering heeft op de ministerraad Bosland als nationaal park erkend. Bosland wordt zo het tweede nationaal park in Limburg.


Goed nieuws voor Bosland: de erkenning als nationaal park is binnen! Alleen jammer dat Peer niet zal kunnen meeschrijven aan dat mooie verhaal dat zoveel extra's kan meebrengen voor Peer als stad, voor onze ondernemers (inclusief onze landbouwers) en voor onze regio. Althans, niet zolang cd&v in Peer de dienst uitmaakt. Ze gaan er vanuit dat ze nog altijd kunnen meesurfen op de naam Bosland, zonder deel uit te maken van het nationaal park. Maar, eerlijk, voor Peer zal Bosland een lege doos zijn. Peer zal het zonder extra middelen, zonder extra promotie en zonder steun van de andere boslandpartners - die not amused zijn - moeten doen. Zelfs een extra gemeenteraad op initiatief van de oppositie, met een uitgebreide uiteenzetting over alle voordelen van een nationaal park, kon het tij niet keren.


De gevolgen?

  • Peer zal geen budgetten meer ontvangen voor Peerse projecten rond Bosland. Het Dommelhuis, de hondenlosloopzones in Peer centrum en Resterheide, de wandelroute in de Abeekvallei, fietsroutes zoals de Brueghelfietsroute en de hoeveweelde route, Bostrol Bobl, kolonel Knots en meer; allemaal Bosland realisaties.

  • Onze lokale Peerse ondernemers zullen geen deel meer uitmaken van de Bosland promotie en de impact voelen: B&B's, Center Parcs, horeca-zaken, fietsverhuurders en andere lokale initiatieven betalen de prijs. En indirect zal het gebrek aan groeikansen voor het verblijfstoerisme een impact hebben op àlle lokale ondernemers.

  • Onze Peerse landbouwers zullen niet mee aan de tafel zitten. Ze zullen niet de kans krijgen hun stem te laten horen en hun ideeën te delen. En ze zullen niet uit de nodige informatie en begeleiding krijgen die nodig is om de landbouwsector klaar te stomen voor de toekomst. Een toekomst waar landbouw en natuur - niet in het minst door de Europese natuurherstelwet - hand in hand gaan.

  • Onze Peerse omgeving en natuur: open ruimte is broodnodig voor onze voedselproductie, biodiversiteit en het verzachten van de effecten van klimaatverandering en het recht van iedereen, mens & dier, op een gezonde leefomgeving.

Lees zeker even ons integraal standpunt rond Bosland of flip even door de bijhorende presentatie.


Bosland - Gemeenteraad 17052023 - Tussenkomst
.pdf
Download PDF • 100KB

Bosland - Presentatie GR 17052023
.pdf
Download PDF • 1.35MB


170 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page