top of page

GR 24/01/2024 - Waar is jullie 'Respect' CD&V Peer?

'Ping'. Een WhatsApp-groep-berichtje van een bestuurslid(*) van je lokale vereniging: "Hallo oppassers, even een speciaal vraagje :) ... Voor de nieuwjaarsreceptie van CD&V aanstaande zondag zijn ze nog op zoek naar helpende handen om hapjes te serveren en [...] af te wassen. Ze geven iedere medewerker 7 euro per uur. Wie zou het zien zitten om te komen helpen [...] in de Harmoniezaal in Peer? Ik ben er ook en coördineer."

(*partner van een Peers CD&V-gemeenteraadslid)


 

Wat vind jij? Getuigt het van respect om (minderjarige) Perenaars van een niet-politieke vereniging via de groepsapp van diezelfde vereniging op te roepen om te komen helpen op een nieuwjaarsreceptie van een lokale politieke partij? 

 

PeerdeKracht: Nee. Dat is een schending van de GDPR-regelgeving en een verregaande vorm van normvervaging. Zo zegt ook de Gegevensbeschermingsautoriteit. Je gebruikt de communicatiemiddelen van een vereniging alleen voor communicatie die ook daadwerkelijk over de vereniging gaat. Je gebruikt en misbruikt die communicatiemiddelen niet voor politieke doeleinden.

 

Hoe kunnen we zo'n voorval in de toekomst voorkomen?

PeerdeKracht vraagt een duidelijk politiek signaal en stelt voor om de deontologische code voor gemeenteraadsleden te wijzigen.

  • Kan je in een deontologische code zetten wat je wil? Ja. Het zijn simpelweg afspraken tussen partijen die vastgelegd worden in een reglement. De partijen bepalen zélf welke afspraken dat zijn.

  • Kan je in een deontologische code zetten dat die niet alleen van toepassing is op gemeenteraadsleden zelf, maar bijvoorbeeld ook op medewerkers van raadsleden, familieleden, vrienden van gemeenteraadsleden die iets doen in opdracht van het gemeenteraadslid? Ja. Dat kan perfect en dat gebeurt zelfs vaak. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in de politiek. In de vorige deontologische code van de stad stond: 'Deze code is ook van toepassing op groepen van raadsleden die aan collectieve dienstverlening doen, alsook op medewerkers of derden die in opdracht van raadsleden handelen'.


Gaat CD&V Peer akkoord? Nee


Meer weten?


Beluister het audioverslag van de gemeenteraad van 24 januari 2024 om meer te horen over dit agendapunt of één van de andere punten: 1) Notulen van de gemeenteraad van 20 december 2023 - Keuring

2) GAS-bemiddeling: samenwerkingsovereenkomst met stad Hasselt en stopzetting samenwerkingsovereenkomst met Stad Sint-Truiden - Keuring 3) Procedure marktbevraging voor het aangaan van kredieten ter financiering van het bestuur - Keuring 4) Borgstelling lening Vitas - Keuring 5) Aanleg fietspaden en riolering Burkel en Bergskensstraat (Overes). Lastvoorwaarden en wijze van gunning - Keuring 6) Aanvulling in aankoopdossier gebouw van de hondenschool gelegen aan de Deusterstraat 72 - Keuring 7) Aansluiting vastgoedinformatieplatform - Keuring 8) Grondverwerving langs de Deusterstraat fase 2 - Keuring 9) Toegevoegd agendapunt door fracties Appel, N-VA en Vooruit: aanpassing deontologische code - Keuring

395 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page