top of page

Kartel PeerdeKracht valt uit elkaar in Peer: "Het vertrouwen is gebroken'

info329951

Bijgewerkt op: 4 dec 2024

Bron: HBVL

Auteur: Geert Van Baelen

Datum: 1 december 2024


Peer - Het kartel PeerdeKracht, waarmee oppositiepartijen Appel, N-VA en Vooruit naar de Peerse kiezers trok, is gebarsten. N-VA en Vooruit willen niet meer samenwerken met Appel. “Er is een vertrouwensbreuk ontstaan. Alleen in theorie zullen we nog zetelen voor PeerdeKracht.



In oktober trokken Appel, N-VA en Vooruit voor de eerste keer in kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen. De gebundelde krachten leverden zeven zetels op tegenover de absolute CD&V-meerderheid van 16 zetels, maar achter de façade kwamen al snel barsten.

 

In aanloop naar de installatievergadering blijkt het jonge kartel nu al uit elkaar te vallen. N-VA en Vooruit zien een verdere samenwerking met Appel niet zitten. “In theorie zullen we achter het bordje PeerdeKracht blijven zitten, maar in de praktijk zullen we als N-VA en Vooruit gaan communiceren”, zegt Fran Gysen (27), parlementair medewerker voor N-VA en nu lokaal voor het eerst verkozen op de eenheidslijst PeerdeKracht. “Met Vooruit is de samenwerking wel optimaal. Wij blijven dus wel in onderling overleg

 

Niet meer te lijmen


De breuk bij PeerdeKracht ontstond al ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Zowat een maand voor de verkiezingen is er een vertrouwensbreuk ontstaan met de mensen van Appel”, zegt Gysen. “Er is toen een barst ontstaan die niet meer te lijmen is. De breuk gaat niet over een inhoudelijk dossier, maar het wederzijds vertrouwen was weg. Terwijl met Vooruit het overleg wel altijd constructief gebleven is. Die samenwerking is dus nog steeds een meerwaarde voor de Perenaar.”

 

Dat bevestigt ook Ellen Reumers (Vooruit), die stelt dat het misgelopen is op persoonlijke verhoudingen. De breuk zal hoe dan ook zorgen voor een complexe situatie aan de Peerse oppositiezijde. “Als je in een kartel met drie partijen naar de kiezer stapt, dan moet je alle drie de kartelnaam blijven gebruiken”, zegt Reumers. “Officieel kunnen we dus niet teruggrijpen naar onze partijnamen. In theorie blijven we voor Peerdekracht zetelen, maar als Vooruit en N-VA hebben we wel beslist om opnieuw te communiceren onder onze eigen naam.”

 

"Profileringsdrang"


Voorlopig zullen in het kartel twee raadsleden van de Appel-signatuur zetelen. “En vervolgens drie N-VA-leden, waarvan twee rechtstreeks verkozen, en eentje van Vooruit”, zegt Fran Gysen. “Onafhankelijk Raadslid Hilda Creemers overweegt zich aan te sluiten bij N-VA. Dan zouden we met vier N-VA-leden zijn in het kartel.”

 

Kathleen Soors (Appel) betreurt de gang van zaken. “Het is jammer dat N-VA en Vooruit hiermee de aandacht wegtrekken van de installatie van de nieuwe gemeenteraad, wat toch een feestelijk gebeuren moet zijn”, zegt Soors. “Acht dagen na de verkiezingen werd ons meegedeeld dat een samenwerking niet meer aan de orde was. Een reden lijkt me toch vooral te vinden bij de profileringsdrang van N-VA, waar heel wat bovenlokale zaken meespelen in het lokale.

 

Partijcultuur


Het was duidelijk dat N-VA Peer in zak en as zat na de verkiezingen”, gaat Soors verder. “Ze verloren twee zetels, terwijl ze heel goede plaatsen gekregen hadden, waaronder het lijsttrekkerschap. We hebben alle begrip voor die ontgoocheling. Maar we wisten ook niet dat binnen de Peerse N-VA niet iedereen voorstander was van het kartel. Zo kwamen er al voor de zomer heel wat onderhuidse spanningen bovendrijven tussen de nieuwe en oude generatie.

 

Soors spreekt ook over een verschil in partijcultuur. “Bij Appel hebben we een traditie waarbij we transparant willen terugkoppelen naar onze mensen, maar die openheid botste en heeft in de zomer tot spanningen geleid. Hoe dan ook staan we open voor overleg om te kijken, hoe het nu verder kan. ” De oppositiezijde zal ook nog bemand worden door twee raadsleden van Puur Peer.

249 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page